Toch ijsdag in Alblasserdam tijdens meteorologische lente
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 18:07, maart 2 2018.


Ijsdag in Alblasserdam tijdens meteorologische lente

Het is toch wel bijzonder te noemen. Een ijsdag in de meteorologische lente. Niet geheel verwacht, maar op het waarneemstation van Meteo Alblasserdam is vandaag (vrijdag 2 maart) voor de tweede keer dit jaar en voor het eerst in de meteorologische lente een ijsdag gemeten. Sinds het begin van onze metingen (27 december 2006) is dit nog niet eerder voorgekomen in de maand maart.

Het was spannend vandaag of het wel of niet zou gebeuren. Voor een ijsdag moet de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijven. Vrijdag startte met matige vorst, maar door de vele bewolking liep het kwik gedurende de dag maar moeizaam aan op. Vanmiddag kwam de temperatuur uiteindelijk niet verder dan -0,1 graad.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

 Ijskoude start van meteorologische lente
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 18:31, maart 1 2018.

De meteorologische lente is vandaag (donderdag 1 maart) van start gegaan, maar van voorjaarsweer was natuurlijk geen sprake. Het was een ijskoud begin van de lente en opnieuw maakte de wind het ijzig koud en onaangenaam buiten. Op veel plaatsen was het wederom een ijsdag, maar op het meetstation van Meteo Alblasserdam bleef een ijsdag op de eerste dag van de lente uit. Het kwik bleef nagenoeg de hele dag onder het vriespunt. Alleen in de tweede helft van de middag kwam de temperatuur even boven nul. De astronomische lente begint pas later deze maand. Dit is het geval op 21 maart om 17.15 uur lokale tijd.

De ochtend begon met matige vorst en er werd door Meteo Alblasserdam een minimumtemperatuur gemeten van -7,2 °C. Iets na halverwege de middag kon een maximum van 0,3 °C worden genoteerd. Er stond verder behoorlijk wat wind uit het oosten tot noordoosten die het opnieuw ijzig koud en onaangenaam maakte buiten. De wind was vrij krachtig tot krachtig (5-6 Bft) en er kwamen windstoten voor met vlagen tot 61 km/u. De gevoelstemperatuur lag de hele dag dik onder nul en afgelopen nacht voelde het zelfs aan als -16 graden. Het is droog gebleven, maar er was wel vrij veel bewolking. Gelukkig liet ook de zon zich nog af en toe zien.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)Ijsdag op slotdag van meteorologische winter
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 22:54, februari 28 2018.

Op het meetstation van Meteo Alblasserdam werd vandaag een ijsdag genoteerd. Het was de eerste en meteen ook de laatste van de meteorologische winter in Alblasserdam. Op de slotdag van de winter (28 februari) bleef de temperatuur de gehele dag onder het vriespunt. De ochtend begon met matige vorst en rond het middaguur wist het kwik tijdens zonnige perioden op te lopen naar een maximum van -2,8 °C. Tot vandaag werd op het waarneemstation van Meteo Alblasserdam op 10 februari 2017 voor het laatst een ijsdag gemeten.

Bovendien stond er een stevige oost tot noordoostenwind die het schraal en verder ijzig koud en onaangenaam maakte buiten. De wind nam toe naar vrij krachtig (5 Bft) en zorgde in de avond voor een gevoelstemperatuur van bijna -17 graden! Woensdag bleef het droog met zonnige perioden, maar ook bewolking. Morgen (donderdag 1 maart) begint de meteorologische lente, maar van voorjaarsweer zal geen sprake zijn. We kunnen veel wind verwachten en de oostenwind laat het opnieuw ijzig koud en onaangenaam aanvoelen buiten.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)Voor het eerst matige vorst deze winter
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 14:52, februari 26 2018.

Voor het eerst tijdens dit winterseizoen is op het waarneemstation van Meteo Alblasserdam een dag met matige vorst geregistreerd. Er mag van matige vorst worden gesproken als de minimumtemperatuur daalt naar -5,1 °C of lager en maandag was dat het geval in Alblasserdam. Op de standaard waarneemhoogte van 1,5 meter boven de grond is in de vroege ochtend een minimumtemperatuur gemeten van -5,5 °C. Overigens is dit als de zeventiende vorstdag van deze maand. Tot vandaag heeft het op 27 januari 2017 voor het laatst matig gevroren op ons meetstation (-6,7 °C).

Van een regionale ijsdag was in Alblasserdam en omgeving net geen sprake. Voor een ijsdag moet de maximumtemperatuur de hele dag onder het vriespunt blijven en dat was in Alblasserdam vandaag niet het geval. In de middag kwam het kwik even boven nul en werd een maximumtemperatuur genoteerd van 0,8 °C. De stevige oost tot noordoostenwind was matig tot vrij krachtig en maakte het net als afgelopen weekend voor het gevoel ijzig koud. De gevoelstemperatuur lag de gehele dag onder nul en aan het begin van de ochtend voelde het buiten aan als tien tot vijftien graden onder het vriespunt.

De dag startte vrij zonnig, maar in de middag werden met een noordoostelijke stroming steeds meer wolken aangevoerd. Wel is het op de meeste plaatsen grotendeels droog gebleven.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)Wind maakt het ijzig koud
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 14:52, februari 24 2018.

De stevige wind van zaterdag heeft ervoor gezorgd dat het ijskoud aanvoelde buiten. Nederland bevindt zich midden in een langdurige vorstperiode. Tijdens de nachten, ochtenden en avonden vriest het licht tot matig, maar in de middag weet het kwik nog ruim boven het vriespunt uit te komen. Ondanks dat het overdag boven nul is, voelt het toch veel kouder aan. Dit komt door de combinatie van lage temperaturen en wind en wordt ook wel gevoelstemperatuur of windchill genoemd. De gevoelstemperatuur ligt lager naarmate het harder waait in combinatie met een bepaalde temperatuur.

De oost tot noordoostenwind voert koude en droge lucht aan waardoor het schraal aanvoelt buiten. Gisteren konden we al goed merken dat de wind het voor het gevoel duidelijk kouder maakte. Tijdens dit weekend, maar ook aankomende week zal het vaak ijzig koud aanvoelen. Op het meetpunt van Meteo Alblasserdam lag de gevoelstemperatuur de hele dag onder het vriespunt en rond het ochtenduur werd zelfs een gevoelstemperatuur gemeten van bijna -10 °C. De wind waaide uit het oosten tot noordoosten en nam toe naar vrij krachtig, 5 Bft. De hoogst gemeten windsnelheid tot 14.00 uur vanmiddag was 50 km/u. De dag startte met lichte vorst, maar vanmiddag steeg het kwik tijdens vrij zonnig weer naar ongeveer +4 °C.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)Page 1 of 46 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... » Last »