Na langdurige droogte zowaar weer wat regen
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 20:02, juli 10 2018.

Na een langdurige periode met droog weer is er dinsdag zowaar weer eens wat regen gevallen van betekenis op het meetstation van Meteo Alblasserdam. Na bijna drie weken zonder neerslag van betekenis was het vandaag toch weer even wennen om het te zien regenen.

Op 22 juni jl. viel er voor het laatst regen van betekenis: 0,2 mm. Na zeventien droge dagen op een rij registreerde Meteo Alblasserdam op haar eigen meetpunt vandaag slechts 0,6 mm. Daarmee werd voor het eerst tijdens zomermaand juli regen gemeten. Grote hoeveelheden bleven uit en het neerslagtekort is dan ook amper verkleind.

De zomer zit vandaag in een tijdelijke dip. Het was een grotendeels sombere dag met veel wolken en soms wat regen of een buitje, maar in de loop van de dag wist de zon vanuit het noorden geleidelijk vaker door te breken. Vooral in de noordelijke helft van ons land. Bovendien stond er een stevige wind en het was koeler. De temperatuur steeg uiteindelijk naar 20,2 °C en er waaide een matige tot vrij krachtige wind uit richtingen tussen west en noord.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)Zowaar wat regen op komst
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 09:03, juli 9 2018.

De zomer is tot nu toe zonnig, warm & droog te noemen. Kortom: een geweldige zomer die meteorologisch bekeken alweer bijna halverwege is. De flinke regentekorten die in ons land zijn ontstaan door de langdurige droogte geven eigenlijk aan dat regen hard nodig is voor de natuur. Er is vooral dinsdag ook enige neerslag van betekenis in aantocht, maar grote hoeveelheden die nodig zijn om de neerslagtekorten te verkleinen zullen niet gaan volgen. Het zal niet meer zijn dan een druppel op een gloeiende plaat.

Op het meetstation van Meteo Alblasserdam is er al bijna drie weken geen regen meer gevallen. Op 22 juni jl. is er voor het laatst neerslag van betekenis gevallen: 0,2 mm. In deze julimaand staat de teller nog altijd op 0,0 mm. Zomermaand juni verliep zeer droog met slechts 15,2 mm regen. Ook in voorjaarsmaand mei viel met 31,8 mm betrekkelijk weinig neerslag.

Vanaf vandaag staat ons tijdelijk ander weer te wachten. De zon maakt plaats voor bewolking en bovendien wordt het minder warm. Maandag trekt er met een stroming uit het noorden veel bewolking vanaf de Noordzee het land binnen die zich over het hele land zal uitbreiden. Vooral in het zuidelijke deel van het land begint de dag nog wel met zon. Verder gaat de dag droog van start, maar in de loop van de dag kan er op sommige plaatsen zowaar wat regen of een buitje vallen. Overigens heeft dit niet veel te betekenen. De temperatuur loopt uiteen van 20 °C in het noorden tot maximaal 25 °C in het zuid(oost)en van het land. Minder warme lucht weet ons land in de loop van de dag vanuit het noorden te bereiken. De wind waait uit het noorden tot noordwesten en neemt toe naar matig boven land en vrij krachtig aan zee.

Dinsdag staat er een stevige wind en wordt het uiteindelijk 19 tot 23 °C. De kans op wat regen of een bui is wel groter, maar grote hoeveelheden blijven uit. De grootste kans op neerslag is er met name in het noord(oost)en en langs de oostgrens. Vanaf woensdag keert het zomerweer wederom terug in ons land. Het wordt zonniger en warmer en zomerse waarden keren terug. Het blijft overwegend droog al kan er woensdag vooral in het oostelijke deel nog wel een enkele bui vallen.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)Zomermaand juli zonnig, droog & (zomers) warm uit de startblokken
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 09:03, juli 1 2018.

Na een prachtig einde van de junimaand gaat ook zomermaand juli zonnig, droog & (zomers) warm uit de startblokken. De zon doet ook vandaag uitstekende zaken en het warme en droge weer houdt aan. Een aanhoudende hogedruksituatie boven het noorden van Europa blijft zondag het weerbeeld in onze omgeving gunstig beïnvloeden en de zomer weet voorlopig nog van geen ophouden. In combinatie met volop zonneschijn warmt het gedurende de dag weer flink op. De middagtemperatuur ligt rond 23 °C in het noorden en ongeveer 28 °C in het zuiden van het land. Op de Waddeneilanden wordt het met 19 tot 21 °C wel duidelijk minder warm. Verder zal de dag droog verlopen en er waait een stevige wind uit het oosten. De wind is matig tot vrij krachtig, kracht 3-5 Bft.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)Zomermaand juni eindigt zonovergoten, droog & (zomers) warm
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 08:32, juni 30 2018.

De zomer is sinds het begin van deze week terug in Nederland en weet voorlopig ook van geen ophouden. De zon doet uitstekende zaken en er is warmte en droogte. Zomermaand juni sluiten we vandaag prachtig af. Ook op de laatste dag van deze maand staan zon en warmte op het programma.

Een hogedruksituatie boven het noorden van Europa zorgt zaterdag in ons land voor een wind uit het oosten tot noordoosten en na een frisse start van de ochtend warmt het gedurende de dag snel op. De zon schijnt vandaag de hele dag volop en verder zal de dag droog verlopen. Wel zien we een duidelijke tweedeling in de temperatuur tussen het noorden en zuiden van het land. In het noorden ligt de middagtemperatuur rond 23 °C, maar in het zuid(oost)en liggen de maxima rond 28 of 29 °C en kan lokaal zelfs de tropische grens van 30 °C worden gehaald. Op de Waddeneilanden wordt het wel minder warm. De oost tot noordoostenwind neemt boven land toe naar matig. Aan zee en langs de kust neemt de wind later op de dag toe naar vrij krachtig.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)Eerste tropische dag 2018 een feit op meetlocatie Meteo Alblasserdam
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 19:17, mei 29 2018.

Vandaag is de eerste tropische dag van 2018 een feit op de meetlocatie van Meteo Alblasserdam. En dat nog in de lente. De zomer begint meteorologisch gezien pas aanstaande vrijdag (1 juni). Van een tropische dag mag worden gesproken als de maximumtemperatuur oploopt naar ten minste 30 °C. Gisteren werd de tropische grens net niet gehaald met een maximumtemperatuur van 29,4 °C. Dinsdag lukte dit dus wel en de temperatuur steeg vanmiddag op de standaard waarneemhoogte van 1,5 meter boven de grond naar maar liefst 31,0 °C.

Vorig jaar kon de eerste tropische dag ook al in de lente genoteerd worden. Op 27 mei 2017 werd het op het meetstation van Meteo Alblasserdam 31,6 °C. In de zomer werd de grens van 30 °C op slechts één dag bereikt. Dat was op 19 juni met een maximum van 30,8 °C. Twee tropische dagen in één jaar tijd is wel wat aan de magere kant. Wie weet worden het er dit jaar wel meer.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)Page 1 of 49 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... » Last »