Vrijdag nogmaals snikhete zomerdag
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 08:18, juli 27 2018.

Na een warme plaknacht waarin het maar nauwelijks afkoelde en de minimumtemperaturen hoog waren staat ons vrijdag nogmaals een snikhete zomerdag te wachten. Het einde van de hittegolf is nog niet in zicht. Met een wind uit het oosten tot zuidoosten blijft zeer warme lucht naar onze omgeving aangevoerd worden en het warmt gedurende de dag wederom razendsnel op. In vrijwel het hele land worden weer tropische temperaturen bereikt en er staat extreme hitte op het programma. Het kwik ligt vanmiddag tussen de 32 en 37 °C. Verder kunnen we fraai zomerweer verwachten. Er is behoorlijk wat zonneschijn, maar er is ook bewolking. Het blijft overdag zo goed als overal droog en er waait een zwakke of matige wind uit het oosten tot zuidoosten, kracht 2-4 Bft.

Komende nacht volgt er nogmaals een warme plaknacht. Met 20 tot 23 °C zijn de minima opnieuw hoog te noemen. Zaterdag maken stevige regen- en onweersbuien een einde aan de extreme hitte, maar ondanks dat minder warme lucht ons land weet te bereiken blijft de hittegolf aanhouden.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam) Landelijke hittegolf donderdag officieel een feit
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 17:34, juli 26 2018.


Landelijke hittegolf donderdag officieel een feit

Donderdag is een landelijke hittegolf officieel een feit. Het is alweer de 25ste officiële landelijke hittegolf die in De Bilt is geregistreerd sinds 1901. De laatste officiële hittegolf was namelijk drie jaar geleden in 2015. Er mag van een hittegolf worden gesproken wanneer de maximumtemperatuur op minimaal vijf dagen achtereenvolgens oploopt naar ten minste 25 °C of hoger en in deze reeks moet het tot minimaal drie tropische dagen komen van 30 °C of hoger. In De Bilt is vandaag een maximumtemperatuur gemeten van maar liefst 35,7 °C.

De hittegolf duurt vandaag al twaalf dagen en het einde is nog niet in zicht. Later vandaag neemt de kans op een enkele stevige onweersbui toe. Vanavond en komende nacht koelt het maar langzaam aan af. Er volgt een warme plaknacht waarbij het kwik op veel plaatsen niet onder de 20 °C weet te komen. Komende nacht liggen de minima tussen de 19 en 22 °C. Vrijdag wordt het nogmaals snikheet. Met een oostelijke tot zuidoostelijke wind blijft zeer warme lucht naar onze omgeving aangevoerd worden en het warmt gedurende de dag wederom razendsnel op. In vrijwel het hele land wordt het weer tropisch warm met in de middag maxima tussen de 32 en 37 °C. Verder kunnen we mooi weer verwachten. Er is behoorlijk wat zonneschijn al zien we af en toe ook bewolking. Het blijft zo goed als overal droog en er waait een zwakke of matige wind uit het oosten tot zuidoosten, kracht 2-4 Bft.

Zaterdag wordt de hete lucht uit ons land verdreven. Dit gaat gepaard met bewolking en regen- en onweersbuien, maar ondanks dat minder warme lucht ons land zal bereiken zal er nog geen einde worden gemaakt aan deze hittegolf. Na zaterdag houdt het goede zomerweer stand en het blijft flink warm.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam) Eerste tropische dag zomer 2018 een feit op meetlocatie Meteo Alblasserdam
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 16:00, juli 16 2018.


Eerste tropische dag zomer 2018 een feit

De zomer dendert maar door in Nederland en weermodellen voorspellen dat daar voorlopig ook nog geen einde aan gaat komen. Vandaag werd wederom droge en warme lucht naar onze omgeving aangevoerd en het was zelfs nog iets warmer dan zondag. De eerste tropische dag in de zomer van 2018 is een feit op het waarneemstation van Meteo Alblasserdam.

De temperatuur liep gedurende de dag in combinatie met veel zon en weinig wind snel op en rond halverwege de middag is op de standaard waarneemhoogte van 1,5 meter boven de grond een temperatuur gemeten van 30,0 °C. Het is voor de tweede keer dit jaar dat de tropische grens is bereikt. In Alblasserdam was het op 29 mei jl. ook al tropisch met een maximumtemperatuur van 31,0 °C. Overigens was dit nog wel net in de meteorologische lente.

maandag verliep verder rustig en droog. Er was veel zon met af en toe ook (sluier)wolken en er stond een zwakke wind uit uiteenlopende richtingen, kracht 1-2 Bft. Ondanks dat we na vandaag de ergste hitte voor even kwijt zijn blijft het weerbeeld zomers. Daarbij blijft het nog steeds flink warm.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)Na langdurige droogte zowaar weer wat regen
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 20:02, juli 10 2018.

Na een langdurige periode met droog weer is er dinsdag zowaar weer eens wat regen gevallen van betekenis op het meetstation van Meteo Alblasserdam. Na bijna drie weken zonder neerslag van betekenis was het vandaag toch weer even wennen om het te zien regenen.

Op 22 juni jl. viel er voor het laatst regen van betekenis: 0,2 mm. Na zeventien droge dagen op een rij registreerde Meteo Alblasserdam op haar eigen meetpunt vandaag slechts 0,6 mm. Daarmee werd voor het eerst tijdens zomermaand juli regen gemeten. Grote hoeveelheden bleven uit en het neerslagtekort is dan ook amper verkleind.

De zomer zit vandaag in een tijdelijke dip. Het was een grotendeels sombere dag met veel wolken en soms wat regen of een buitje, maar in de loop van de dag wist de zon vanuit het noorden geleidelijk vaker door te breken. Vooral in de noordelijke helft van ons land. Bovendien stond er een stevige wind en het was koeler. De temperatuur steeg uiteindelijk naar 20,2 °C en er waaide een matige tot vrij krachtige wind uit richtingen tussen west en noord.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)Zowaar wat regen op komst
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 09:03, juli 9 2018.

De zomer is tot nu toe zonnig, warm & droog te noemen. Kortom: een geweldige zomer die meteorologisch bekeken alweer bijna halverwege is. De flinke regentekorten die in ons land zijn ontstaan door de langdurige droogte geven eigenlijk aan dat regen hard nodig is voor de natuur. Er is vooral dinsdag ook enige neerslag van betekenis in aantocht, maar grote hoeveelheden die nodig zijn om de neerslagtekorten te verkleinen zullen niet gaan volgen. Het zal niet meer zijn dan een druppel op een gloeiende plaat.

Op het meetstation van Meteo Alblasserdam is er al bijna drie weken geen regen meer gevallen. Op 22 juni jl. is er voor het laatst neerslag van betekenis gevallen: 0,2 mm. In deze julimaand staat de teller nog altijd op 0,0 mm. Zomermaand juni verliep zeer droog met slechts 15,2 mm regen. Ook in voorjaarsmaand mei viel met 31,8 mm betrekkelijk weinig neerslag.

Vanaf vandaag staat ons tijdelijk ander weer te wachten. De zon maakt plaats voor bewolking en bovendien wordt het minder warm. Maandag trekt er met een stroming uit het noorden veel bewolking vanaf de Noordzee het land binnen die zich over het hele land zal uitbreiden. Vooral in het zuidelijke deel van het land begint de dag nog wel met zon. Verder gaat de dag droog van start, maar in de loop van de dag kan er op sommige plaatsen zowaar wat regen of een buitje vallen. Overigens heeft dit niet veel te betekenen. De temperatuur loopt uiteen van 20 °C in het noorden tot maximaal 25 °C in het zuid(oost)en van het land. Minder warme lucht weet ons land in de loop van de dag vanuit het noorden te bereiken. De wind waait uit het noorden tot noordwesten en neemt toe naar matig boven land en vrij krachtig aan zee.

Dinsdag staat er een stevige wind en wordt het uiteindelijk 19 tot 23 °C. De kans op wat regen of een bui is wel groter, maar grote hoeveelheden blijven uit. De grootste kans op neerslag is er met name in het noord(oost)en en langs de oostgrens. Vanaf woensdag keert het zomerweer wederom terug in ons land. Het wordt zonniger en warmer en zomerse waarden keren terug. Het blijft overwegend droog al kan er woensdag vooral in het oostelijke deel nog wel een enkele bui vallen.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)Page 1 of 50 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... » Last »