Vredesorganisatie PAX - Nieuwsberichten

Vredesorganisatie PAX: Nieuwsberichten

03/19/2018 10:00 AM
Siege Watch rapport waarschuwt voor geweld na overgave

"Maar het is nog niet te laat om bescherming van burgers voorop te stellen en misdaden tegen de menselijkheid te stoppen."

Vredesorganisatie PAX en The Syria Institute (TSI) hebben deze week het negende kwartaalrapport Siege Watch uitgebracht, waarin het op basis van berichten van mensen uit Oost-Ghouta gedetailleerd beschrijft hoe de burgers in dit gebied collectief gestraft worden. Op basis van contacten met mensen in andere belegerde gebieden  waarschuwen de organisaties dat de mensen in de belegerde wijken in Zuid- Damascus en in het noorden van Homs eenzelfde lot te wachten staat. Tenzij de internationale gemeenschap in actie komt.

Onafhankelijke waarnemers nodig
Rusland is geen betrouwbare partner om te bemiddelen over een overgave, omdat het rechtstreeks betrokken is bij het bombarderen van Ghouta. Er zijn zelfs fosforbommen en clustermunitie gebruikt. Andere landen moeten die taak op zich nemen. Er zijn onafhankelijke waarnemers nodig die moeten toezien op de overgave en de 'evacuatie' van burgers uit Oost-Ghouta. Hiermee kan voorkomen worden dat families gescheiden worden van elkaar, burgers gearresteerd worden, geëxecuteerd, of mannen gedwongen worden te dienen in het Syrische leger en andere schendingen van het internationaal humanitair recht.

Bijna vijf jaar belegerd
Het offensief tegen Oost-Ghouta begon in november, maar escaleerde halverwege de maand februari toen de Syrische en Russische luchtmacht het bombardement op Oost-Ghouta intensiveerden. Grondtroepen van de Syrische regering gingen, samen met buitenlandse milities, de belegerde gemeenschap in. Dat was in  strijd met VN-Veiligheidsraad 2401, die opriep tot een staakt-het-vuren. Ruim 400.000 mensen zijn bijna vijf jaar lang belegerd in Oost-Ghouta.

Geen de-escalatie
Het Siege Watch rapport laat zien dat de zogenaamde ‘de-escalatiezones’ zoals de belegerde gemeenschappen eufemistisch genoemd werden in het door Rusland geleide vredesproces, juist de opmaat vormden voor de aanval. De tijdelijke staakt-het-vuren overeenkomsten maakten het mogelijk dat de aanvallende troepen meer vuurkracht konden samenbrengen op plaatsen die niet onder het staakt-het-vuren vielen. Nadat een gebied is overwonnen, werden de overlevenden gedwongen verplaatst naar andere gebied. Dat is in strijd met internationaal humanitair recht.

Het negende Siege Watch-rapport legt vast dat er op 31 januari 2018 714.345 mensen belegerd werden in 33 gemeenschappen in Syrië.


03/14/2018 10:00 AM
Doe mee aan de actie 'Syria, I'm with you'

Vandaag is het zeven jaar geleden dat Syriërs vreedzaam de straat op gingen om te demonstreren. Het was de start van een wrede en bloedige oorlog. “Gaan we vandaag dood? Waarom bombarderen ze ons?”, vraagt een driejarig jongetje aan zijn moeder. Hij woont in het Syrische Ghouta, althans wat daar van over is.

Schuilkelders
Honderdduizenden mannen, vrouwen en kinderen gaan in deze regio al maanden door een hel. Ondanks dat de VN-Veiligheidsraad recent opriep tot een staakt-het-vuren, blijven de bombardementen op burgers doorgaan. Ze proberen te overleven in schuilkelders, vaak zonder voedsel of sanitair.

Niets en niemand
Niemand komt hen te hulp, niemand beschermt hun kinderen. Ze hebben niets meer, zelfs geen hoop, want de wereld kijkt machteloos toe. De lijst mensenrechtenschendingen blijft maar groeien, niet alleen in Ghouta, maar ook andere regio’s van het noodlijdende Syrië. De burgers in Syrië denken dat de wereld hen vergeten is.

Persoonlijke verhalen
Op de Facebookpagina  lees je persoonlijke verhalen en updates uit Ghouta en andere belegerde Syrische regio's. Lees mee, kijk mee en nodig je vrienden uit. Hoe meer mensen lid worden, hoe krachtiger het signaal.

Word lid van de Facebookgroep Syria, I'm with you.

Stappenplan
PAX roept met een brief de Eerste en Tweede Kamer en vertegenwoordigers van de Europese Unie op om Syriërs te beschermen. De brief bevat een concreet stappenplan en kun je hier lezen.

Lees de noodkreten uit Ghouta op blogs.paxvoorvrede.nl/save-ghouta/


03/06/2018 10:00 AM
Nederlandse financiƫle instellingen investeren nog steeds fors in kernwapens

Het rapport laat zien dat:

De groep financiële instellingen die in kernwapenproducenten investeert is kleiner geworden, maar samen investeren zij wel meer dan voorheen in kernwapens. De grootste investeerders komen uit de VS, maar ook in Nederland zijn er nog altijd banken die in kernwapenproducenten investeren. Zo investeerde ING in de periode van 2014-2017 756 miljoen euro in 9 producenten van kernwapens.
 
Er is een duidelijke parallel met internationale ontwikkelingen rond kernwapens. De kleine groep landen met kernwapens moderniseert hun kernwapenarsenaal en breidt dat zelfs uit. President Trump kondigde eerder dit jaar beleid aan waarmee de drempel om kernwapens in te zetten wordt verlaagd, en de Russische president Poetin verklaarde vorige week nog aan dat Rusland nieuwe nucleaire raketten heeft getest.  

De meeste landen willen echter dat kernwapens verdwijnen. PAX programmamedewerker Selma van Oostwaard: "Vorig jaar schreven 122 landen geschiedenis door het wereldwijde VN-verbod op kernwapens aan te nemen. Hiermee is een nieuwe internationale norm tegen kernwapens gezet. Het is daarom onacceptabel dat Nederlandse banken, pensioenfondsen en verzekeraars nog steeds betrokken zijn bij bedrijven die deze massavernietigingswapens produceren."
 
ABP stapt uit kernwapens
Hoewel het totaalbedrag van de investeringen in producenten van kernwapens is toegenomen, laten steeds meer financiële instellingen kernwapens links liggen. Zo  kondigde pensioenfonds ABP, een van de vijf grootste pensioenfondsen in de wereld en de grootste investeerder in kernwapenproducenten in Nederland, in januari aan deze investeringen te zullen beëindigen. De aanleiding voor dit besluit vormden onder andere veranderingen in de samenleving op nationaal en internationaal niveau en het nieuwe VN-verdrag tegen kernwapens. Zo gaven deelnemers, werkgevers en andere belanghebbenden van ABP aan dat ze steeds meer moeite hebben met beleggingen in tabak en kernwapens.
 
Gaat ING het voorbeeld van ABP volgen?
Eerder deze week besloot ING om Airbus-dochter Ariane publiekelijk uit te sluiten vanwege diens betrokkenheid bij het Franse nucleaire arsenaal. Van Oostwaard: “In onze ogen zou ING de volgende investeerder moeten zijn die alle kernwapenproducenten uitsluit van investeringen. We verwelkomen de transparantie over de uitsluiting van Ariane dan ook van harte en vragen ING haar volledige uitsluitingslijst openbaar te maken. Bovendien zou ING alle kernwapenproducenten moeten uitsluiten van al haar vermogensbeheer activiteiten, als eerste stap richting de volledige uitsluiting van kernwapenproducenten van alle investeringen.”

Download het rapport Don't Bank on the Bomb

Lees de Nederlandse samenvatting van het rapport.

Zie ook:
nonukes.nl
dontbankonthebomb.org

 


02/22/2018 10:00 AM
SaveGhouta

Syrische grondtroepen zijn samengetrokken voor het beslissende grondoffensief. Assad bombardeert met hulp van Poetin systematisch, genadeloos en met ongekende wreedheid zijn eigen burgers. Oost-Ghouta beleeft de meest bloedige dagen in de zeven jaar durende oorlog. De mensen in Ghouta komen hun schuilkelders nauwelijks nog uit. Zo’n 400.000 mensen zitten al bijna vijf jaar opgesloten in het gebied. PAX heeft contact met mensen in Ghouta en geeft hun verhalen aan je door.

Verpleegkundige Nivin is één van de vrouwen die in Oost-Ghouta met haar dochter Maya probeert te overleven. Ze schrijft: "Er wordt niet aan jou gevraagd om wat te doen, want misschien kan je niets doen. Maar het is noodzakelijk dat je de details kent. De details van het leven dat wij leven, waarin elke minuut voorbij gaat alsof het een eeuw duurt."
Lees het verhaal van Nivin en meer blogs over de verschrikkingen in Oost-Ghouta. Eerder verscheen ook van Nivin: Under the Window en van Bereen Hassoun Do others know we exist? 

Lees ook het verhaal van de chirurg Housam: From the womb of the dead, of van de tandarts Aous al Mubarak die in doodsangst dan maar hoopt op een snelle dood. May it be a quick death schrijft hij op 1 maart. Een ander getuigenis komt van Laila, zij is al bezig haar spullen te pakken om Ghouta te verlaten. En vraagt zich af hoe je je hele leven in een tas kunt stoppen.

Doe mee aan de Facebookactie 'Syria, I'm with you' en laat zien dat Nederland niet wegkijkt van de verschrikkingen van de oorlog in Syrië.

Meer informatie over de situatie in Oost-Ghouta via:

Facebook: https://www.facebook.com/ActForGhouta/
Twitter: @SiegeWatch
            @SiegeUpdates
            @MhdKatoub

Zie ook siegewatch.org voor gedetailleerde informatie over de belegerde gebieden in Oost-Ghouta.


02/20/2018 02:00 AM
Geweld escaleert: nog meer burgers gedood in Oost-Ghouta

Er vinden onophoudelijk bombardementen plaats, waarbij voor het eerst in Oost-Ghouta ook vatenbommen zijn ingezet. De mensen in Ghouta komen hun schuilkelders nauwelijks nog uit. Zo’n 400.000 mensen zitten al bijna vijf jaar opgesloten in het gebied.

Syrische grondtroepen zijn samengetrokken voor wat als een beslissend grondoffensief wordt gezien. De afgelopen weken hebben het regime van Assad en Rusland hun strijd in Oost-Ghouta verhevigd. Volgens het Syrian Network for Human Rights zijn de afgelopen drie maanden 729 burgers gedood. 

Sinds het begin van dit jaar heeft de oorlog in Syrië een tragisch dieptepunt bereikt.

Niet alleen in Oost-Ghouta, maar ook in Idlib en Afrin sinds begin dit jaar zijn burgers in grote getale slachtoffer van de militairestrijd. VN Hoge Vertegenwoordiger Staffan De Mistura zei deze week: "Dit is één van de meest gevaarlijke momenten die ik al heb gezien in mijn tijd als speciaal VN-gezant.” Het aantal aanvallen op medische faciliteiten is nog nooit zo hoog geweest als sinds het begin van dit jaar. Met de Turkse inval in Afrin, de Israëlische bombardementen op de Syrische luchtmacht en het Amerikaanse bombardement waarbij Russische huurlingen omkwamen is de invloed die Syriërs hebben op het verloop van het conflict nog verder afgenomen.

Lees het verhaal van Nivin in het belegerde Oost-Gouta en meer blogs over de verschrikkingen in Oost-Ghouta op onze blogs.

Meer informatie over de situatie in Oost-Ghouta via:

Facebook: https://www.facebook.com/ActForGhouta/
Twitter: @SiegeWatch
            @SiegeUpdates
            @MhdKatoub

Zie ook siegewatch.org voor gedetailleerde informatie over de belegerde gebieden in Oost-Ghouta.


02/19/2018 10:00 AM
Kom ook naar de ambassadeursdagen, meld je aan

De komende maanden gaat PAX samen met achterban en partners het thema verder invullen, onder andere op de Ambassadeursdagen. We organiseren in plaats van één landelijke dit jaar drie regionale voorbereidingsdagen. Rotterdam trapt af op 17 maart, daarna volgt op 24 maart Amersfoort en tenslotte staat op 7 april Nijmegen gepland.

Ontmoetingen
Alle Ambassades van Vrede en anderen die zich in de Vredesweek actief willen inzetten, zijn van harte welkom op deze inspirerende dagen vol ontmoetingen. Er zijn zes workshops waaronder ‘Jong en oud samen voor vrede’, ‘Methodes van dialoog’ en ‘Diaspora aan het woord’, en praktische zaken als fondsenwerving voor activiteiten. Meer informatie en aanmelden (uiterlijk 1 week van tevoren) via www.vredesweek.nl/ambassades.


02/18/2018 10:00 AM
Colombiaanse regering steunt dialoog in Cesar

Paula Gaviria, presidentieel adviseur voor mensenrechten, sprak deze steun uit in een openbare brief aan vertegenwoordigers van de Cesar Peasant Assembly die, ondersteund door PAX, veertien gemeenschappen van slachtoffers van het gewapende conflict vertegenwoordigen.

Precedent
Gaviria: "Dit zou een geweldig precedent zijn voor de transformatie van ons land en de consolidatie van een rechtvaardige en respectvolle samenleving. We erkennen de toewijding van de Cesar Peasant Assembly en we moedigen jullie aan om dit proces te blijven leiden, omdat we ervan overtuigd zijn dat verzoening en dialoog bepalend zijn voor de opbouw van een stabiele en duurzame vrede."

Genoegdoening
PAX-programmaleider Joris van de Sandt: "We waarderen het leiderschap dat Paula Gaviria toont enorm en doen een beroep aan alle actoren om haar voorbeeld te volgen. Er moeten concrete acties komen voor een open en oprechte dialoog tussen de mijnbouwbedrijven en de Cesar Peasant Assembly. Daarnaast moet er een financiële genoegdoening komen voor de slachtoffers.”

De mijnbouwbedrijven begonnen in de jaren negentig hun werk in het departement Cesar, midden in een gewapend conflict. Ten minste 3.100 mensen werden vermoord en ongeveer 55.000 boeren werden verdreven van hun land in de mijnregio.

Positieve vooruitgang
De toenadering tussen de mijnbouwbedrijven en de slachtoffers is een duidelijk teken van vooruitgang. Afgelopen september nam mijnbouwbedrijf Prodeco, samen met bijna 800 slachtoffers, deel aan een herdenking van een bloedbad door paramilitairen. Bij die gelegenheid erkende Prodeco de slachtoffers en zei dat het bedrijf wil dat de waarheid boven tafel komt en dat er recht wordt gedaan.

Goede bedoelingen
Recent toonde Prodeco zijn goede bedoelingen door in een publiekelijke statement nadrukkelijk alle dreigementen en gewelddadigheden tegen leiders en mensenrechtenverdedigers in Cesar af te wijzen. Dit naar aanleiding van de bedreigingen door een paramilitaire groep aan het adres van onder andere vakbondsmensen, studenten, mensenrechtenverdedigers, inheemse volken, leiders van landherstel, journalisten, overheidsfunctionarissen.

Groeiende steun
PAX en de Cesar Peasant Assembly juichen de groeiende steun voor de dialoog toe. Van de Sandt: "De geschiedenis van Cesar is bijzonder gewelddadig en de nieuwste bedreigingen tonen aan dat het geweld nog moet worden overwonnen. Dat maakt het nog urgenter om een verzoeningsdialoog te starten."


02/15/2018 10:00 AM
PAX ontvangt half miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij

De loterij had dit jaar een bedrag van 357 miljoen euro te verdelen onder 112 goede doelen op het gebied van mens en natuur in binnen-en buitenland.

Miriam Struyk, directeur programma’s van PAX, nam de cheque in ontvangst: “Wij zijn heel blij dat de mensen die deelnemen aan de Nationale Postcode Loterij het werk van PAX waarderen. We zijn dan ook dankbaar voor de jaarlijkse donatie van een half miljoen euro."

Dit geld zet PAX in om nog meer burgers in conflictgebieden in bijvoorbeeld Syrië, Zuid-Soedan en Colombia te beschermen. Ook draagt het bij aan het werk in Nederland, bijvoorbeeld de jaarlijkse Vredesweek.

De miljoenenschenkingen aan goede doelen zijn mogelijk gemaakt door de 2,9 miljoen deelnemers van de Postcode Loterij. Van ieder lot dat zij kopen gaat de helft naar goede doelen.

Lees hier het volledige persbericht van de Nationale Postcode Loterij 


02/13/2018 10:00 AM
Ruud Lubbers en een kernwapenvrije wereld

Tien jaar geleden nam Lubbers zitting in een adviesgroep van PAX. Hij werkte met volle overtuiging mee aan een rapport met een nog altijd actuele boodschap: een kernwapenvrije wereld is urgent noodzakelijk en politiek mogelijk.

De samenwerking tussen Ruud Lubbers en PAX was opvallend. In 1985 stonden de toenmalige premier en de vredesbeweging lijnrecht tegenover elkaar. De vredesbeweging bood Lubbers 3,7 miljoen handtekeningen aan tegen nieuwe kernwapens in Nederland. Demonstranten keerden Lubbers massaal de rug toe. Dat heeft hem geraakt, vertelde hij later. De premier besloot toch tot plaatsing van kernwapens, al kwamen deze er, na onderhandelingen tussen Moskou en Washington in Reykjavik, uiteindelijk niet.

‘Afschrikking werkt niet’
In 2009 riep Ruud Lubbers, samen met drie andere Ministers van Staat – Max van der Stoel, Hans van Mierlo en Frits Korthals Altes (de Nederlandse bende van vier) – op tot een kernwapenvrije wereld. Ze stelden dat kernwapens niet meer van deze tijd zijn. De logica van de afschrikking werkt niet meer. Het non-proliferatie beleid is mislukt. De kans dat kernwapens in handen van terroristen vallen is niet denkbeeldig.

Kernontwapening
Lubbers riep de Nederlandse regering op om zich actief in te zetten voor kernontwapening. Hij zocht daarbij ook de grenzen op. Over de kernwapens in Volkel liet hij zich ontvallen: “Ik heb nooit gedacht dat die malle dingen daar nog steeds zouden zijn. Volgens mij absoluut zinloos; onderdeel van een traditie van militair denken.” Er ontstond politieke commotie over deze ‘onthulling’. Tot geruststelling van Lubbers ebde deze opwinding ook snel weer weg.

Nobelprijs
Het PAX-rapport waaraan Lubbers meewerkte legde de basis voor een nieuwe campagne voor een kernwapenvrije wereld. PAX werd een drijvende kracht binnen ICAN dat in 2017 voor de totstandkoming van een Verdrag dat Kernwapens verbiedt, de Nobelprijs voor de Vrede ontving. Op de dag van de uitreiking schreven wij een brief aan Ruud Lubbers. Om hem te bedanken voor zijn inzet en om hem deelgenoot te maken van de Nobelprijs voor de Vrede. We stelden vast hoe hoopgevend het is dat een nieuwe generatie de strijd voor een kernwapenvrije wereld heeft overgenomen.

Lubbers, wijze adviseur
Ruud Lubbers was hier blij mee en sloot een brief bij die hij afgelopen najaar aan oud-president Michail Gorbatsjov schreef. Daarin keek Lubbers terug op zijn inzet voor wapenbeheersing en ontwapening: “Sadly enough, Mikhail, I am aware that, when it comes to ‘Global Zero Nuclear’, Reykjavik – however promising it was – contributed more to an ongoing US supremacy on nuclear power than it did to Global Zero.” Zo zullen we Ruud Lubbers herinneren. Als een wijze adviseur. Als een gedreven politicus. Als een realistische idealist die zich met volle overtuiging inzette voor een kernwapenvrije wereld.

Jan Gruiters, algemeen directeur PAX

Lees meer blogs van Jan Gruiters


02/07/2018 10:00 AM
Doodsbedreigingen tegen Colombiaanse mensenrechtenactivisten

In het pamflet dat sinds kort circuleert in Cesar worden mensenrechtenactivisten, waarvan sommige bij naam worden genoemd, als ‘militair doelwit’ beschouwd. Ook familieleden worden bedreigd. AGC zegt hiermee de belangen van de regionale machthebbers en zakenmensen (‘good people’) te ‘beschermen’. Van de Sandt: “De groep impliceert de zakenbelangen van bedrijven te verdedigen, daarom is het belangrijk dat die bedrijven, vooral de mijnbouwondernemingen, zich distantiëren van het AGC.”

Burgers beschermen
Mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco hebben publiekelijk van zich laten horen. De laatste zegt alle dreigementen en al het geweld af te wijzen. Daarnaast bevestigt de onderneming nogmaals samen te willen werken om geweld te voorkomen en de mensenrechten van burgers te willen beschermen.

Verzoening hard nodig
PAX is zeer verontrust over deze dreigementen die gericht zijn op mensen die zoeken naar waarheid, gerechtigheid en vrede. Van de Sandt: “We hebben direct de regionale autoriteiten en Presidentiële Raad voor de mensenrechten geïnformeerd. Dit dreigement toont aan dat mensenrechtenactivisten beschermd moeten worden én dat verzoening tussen mijnbouwbedrijven en slachtoffers bijzonder hard nodig is.’

Veel geweld
De bedreiging vindt plaats in een regio met kolenmijnen waar de laatste decennia veel geweld is geweest. Paramilitairen vermoorden tussen 1996 en 2006 ruim 3.100 mensen en 55.000 boeren zijn van hun land verdreven. Slachtoffers en hun nabestaanden hebben tot op de dag van vandaag geen erkenning en fatsoenlijke compensatie gekregen voor wat hen is aangedaan.