Sportvisserij Nederland - Nieuws


23/04/2018 08:00 AM
Nieuw: Kampioenschap Vijvervissen
Er komen steeds meer commerciële karpervijvers, maar ook hengelsportverenigingen richten zich met hun visvijver steeds vaker op het vijvervissen. Sportvisserij Limburg, Sportvisserij Zuidwest Nederland en Hengelsport Federatie Midden Nederland – de drie federaties met waarschijnlijk de hoogste visvijverdichtheid van Nederland – organiseren daarom komend jaar gezamenlijk het Kampioenschap Vijvervissen.

23/04/2018 08:00 AM
Discovisjes in het Noordzeekanaal (video)
Dit voorjaar vindt een grootschalig onderzoek plaats naar de intrek van driedoornige stekelbaars en glasaal (jonge paling) in het Noordzeekanaalgebied. Hierbij worden duizenden visjes gevangen bij IJmuiden en daar, na het aanbrengen van een kleurmerk, in groepen weer uitgezet.

23/04/2018 08:00 AM
Proef VISblad app gestopt
In voorgaande jaren boden we twee edities van Hét VISblad (het mei- en decembernummer) ook als app aan. Deze proef is gestopt en momenteel wordt onderzocht hoe we digitaal verder gaan.

22/04/2018 08:00 AM
Albert Leeuwis wint selectie bootvissen 2018
Tijdens de 2 selectiewedstrijden van het bootvissen streden de wedstrijdvissers om deelname aan het Nederlands Kampioenschap Bootvissen. Aan bakboordzijde en overall behaalde Albert Leeuwis van HSV Groot Rotterdam de eerste plaats. Hij behaalde 3 klassementspunten en ving 196 vissen. De tweede en derde plek bakboord waren respectievelijk voor Toon van Bladel van HSV de Edelkarper en Henri Karremans van HSV Heense Molense Sportvissers. Aan stuurboordzijde was Sjaak Verburg de sterkste met 6 klassementspunten en 167 gevangen vissen. Hij werd op de voet gevolgd door Louis van Bommel en Eric Goossens. (Alle drie lid van HSV de Edelkarper).

22/04/2018 08:00 AM
Vacature: projectmedewerker VISdocumenten
De afdeling VISdocumenten van Sportvisserij Nederland kijkt uit naar een nieuwe collega. Ben jij enthousiast en voldoe je aan de functie-eisen, schroom dan niet om te solliciteren.

22/04/2018 08:00 AM
Vrijwilligers gezocht voor het in kaart brengen van paaiende fint
Sportvisserij Nederland en Stichting RAVON zijn op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij het in kaart brengen van paaigebieden van de fint in Nederland. Hiervoor zal ’s avonds langs het water geobserveerd worden om in kaart te brengen waar de fint paait.

22/04/2018 08:00 AM
Vissen tellen tijdens de Week van Ons Water
Van 5 tot en met 13 mei is de Week van Ons Water. Tijdens deze week kun je mee doen aan allerlei activiteiten die met water te maken hebben. Sportvissers kunnen hun vangsten registreren op www.mijnvismaat.nl of via de App en maken kans op mooie prijzen.

20/04/2018 08:00 AM
Vislessen 2018 loodvrij
Ook in 2018 is er weer veel animo voor vislessen op de basisschool. Vanaf dit jaar wordt bij deze lessen loodvrij gevist.

19/04/2018 08:00 AM
AVG voor verenigingen
Verenigingen moeten, net als bedrijven, vanaf 25 mei 2018 ook voldoen aan de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming, kortweg AVG. Verenigingsbestuurders dienen daarom actie te ondernemen om aan deze wet te voldoen. Sportvisserij Nederland heeft in samenwerking met de federaties een aantal documenten opgesteld, waaronder een inleiding over de AVG (met uitleg over de wet) en een stappenplan.

19/04/2018 08:00 AM
Selecties WK Junioren Zoet bekend
Afgelopen weekend stond de laatste selectietraining van de Junioren Zoet talenten op het programma. Bondscoaches Nico Bakkernes en Dieter Friederichs en assistenten John Savelkoul en Ron Steijvers maakten na afloop bekend wie mee mogen naar het WK Junioren Zoet in Italië. Een heel spannend moment! Toch werpt de nieuwe manier van selecteren nu al zijn vruchten af. Meer trainingsuren, het leren van elkaar en intensiever samenwerken. Hopelijk betaalt dit zich straks uit op het WK.

19/04/2018 08:00 AM
20 april: Wereld vismigratiedag op Stellendam (video)
Kom alles te weten over vismigratie en bezoek de Haringvlietsluizen Op 20 april nemen Rijkswaterstaat en Sportvisserij Nederland deel aan de Wereld Vismigratiedag. Op deze dag is het kantoor van Rijkswaterstaat in Stellendam open. Sportvisserij Nederland en Rijkswaterstaat organiseren dan van 10.00 uur tot 16.00 uur allerlei activiteiten, zoals een informatiemarkt en een gratis rondleiding in de Haringvlietdam.

19/04/2018 08:00 AM
Vacature: projectleider
Sportvisserij Nederland heeft op dit moment drie vacatures. Kijk voor het overzicht naar Over ons/ vacatures. Zo is Sportvisserij Nederland onder meer op zoek naar een projectleider voor de afdeling Onderzoek & Advisering. Kijk je uit naar een afwisselende baan in een dynamische werkomgeving en voldoe je aan het functieprofiel? Stuur dan voor 14 mei 2018 je cv en motivatie naar vacature@sportvisserijnederland.nl en wellicht ben jij straks onze nieuwe collega.

19/04/2018 08:00 AM
Komende zondag Drentse veensnoeken in herhaling VIS TV
Komende zondag wordt aflevering vier van VIS TV-seizoen 2018 herhaald. In deze uitzending reizen Ed en Marco af naar het Drentse Barger-Compascuum. In deze prachtige veenkolonie habben ze het gemunt op de snoek. Al werpend en trollend struinde het duo langs de vele kanalen die dit gebied rijk is.

18/04/2018 08:00 AM
Wij zoeken een beleidsmedewerker
Sportvisserij Nederland is op zoek naar een beleidsmedewerker voor de afdeling Belangenbehartiging (standplaats Bilthoven). Zijn public affairs je op het lijf geschreven, kijk je uit naar een dynamische baan in een inspirerende werkomgeving en voldoe je aan het functieprofiel? Stuur dan voor 10 mei 2018 je cv en motivatie naar vacature@sportvisserijnederland.nl en wie weet word jij onze nieuwe collega.

18/04/2018 08:00 AM
Oprichting Belangenvereniging Nederlandse Hengelsportondernemers
Een groep Nederlandse hengelsportondernemers heeft het initiatief genomen om te komen tot een eigen branchevereniging: de Belangenvereniging Nederlandse Hengelsportondernemers. De formele oprichting van deze BNHO vindt plaats op donderdag 24 mei te Bilthoven. Een periode van grondige voorbereidingen door een speciaal daarvoor ingestelde werkgroep ging hieraan vooraf.

17/04/2018 08:00 AM
Komende zaterdag: veel activiteiten tijdens Wereldvismigratiedag (video)
Op zaterdag 21 april vindt de ‘World Fish Migration Day’ plaats. Tijdens dit evenement worden wereldwijd door ruim 1.000 organisaties evenementen rondom vismigratie georganiseerd. De bekende Animal Planet-presentator Jeremy Wade maakte een video waarin hij het belang van vismigratie benadrukt.

16/04/2018 08:00 AM
Het gaat goed met Marker Wadden
Het project Marker Wadden, waarmee een uniek natuurgebied in ontwikkeling is, wordt steeds zichtbaarder. De natuureilanden worden aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer en dragen bij aan het natuurherstel van het Markermeer. Op deze nieuwe groep eilanden met natuurlijke oevers komt nieuwe natuur tot ontwikkeling. Zowel onder als boven water. Een natuurparadijs voor vissen en vogels en een heerlijke plek voor mensen om te recreëren .

13/04/2018 08:00 AM
Komende zondag herhaling aflevering drie VIS TV 2018
Tot en met zondag 29 april worden de eerste vijf afleveringen van VIS TV 2018 herhaald. Morgen is de herhaling van aflevering drie. Hierin reizen Ed en Marco af naar Zwolle. Eerst proberen ze in de binnenstad op uiteenlopende manieren witvis te verschalken. In het tweede deel gaan ze net buiten de stad achter de graskarper aan – Marco met de vliegenlat en Ed met de drijvende hondenbrok.

13/04/2018 08:00 AM
Beet lanceert nieuwe website (video)
Beet Sportvissersmagazine heeft een nieuwe hengelsportwebsite gelanceerd: www.beet.nl. Hier vind je als sportvisser dagelijks nieuwe updates.

12/04/2018 08:00 AM
Vissen achter de dam, doe mee!
Voor het derde jaar op rij organiseert de federatie Midden Nederland samen met Sportvisserij Nederland een aantal visdagen/wedstrijdjes in de geul achter de langsdam. Deze visdagen zijn voor iedereen open en gratis en hebben onder andere als doel om een bijdrage te leveren aan visstand onderzoek achter de langsdammen die tussen Ophemert en Wamel liggen.

11/04/2018 08:00 AM
Pleidooi voor open verbindingen tijdens Vissennetwerk
Afgelopen vrijdag was er een bijeenkomst van het Vissennetwerk met als thema de verwijdering van dammen en stuwen (Dam Removal). De bijeenkomst was in ’s Gravenvoeren in Vlaanderen net over de grens van Limburg.

10/04/2018 08:00 AM
Terugkijken: Ed Stoop in RTL Boulevard en Omroep West
Gisteravond werd in RTL Boulevard aandacht besteed aan de naar Ed Stoop vernoemde gouden koikarper 'Ed 7', die de gepensioneerde en dus onlangs gestopte VIS TV-presentator gistermiddag zelf mocht loslaten. Deze nieuwste bewoner van de vijver voor het gebouw van RTL Nederland op het mediapark in Hilversum is een geschenk van RTL aan Ed Stoop, ter ere van en als dank voor de 23 jaar dat hij VIS TV heeft gepresenteerd.

10/04/2018 08:00 AM
LET OP: teken-seizoen weer begonnen!
Sportvissers lopen een verhoogd risico op een tekenbeet en daarmee de ziekte van Lyme. Al struinend door het hoge gras op zoek naar vis, wordt er immers vaak niet aan de teek gedacht. Let daarom extra goed op als je hebt gevist in een omgeving met veel groen.

08/04/2018 08:00 AM
Veel activiteiten rond Haringvliet tijdens Wereldvismigratiedag! (video)
Het Haringvliet staat in aanloop naar en tijdens World Fish Migration Day (21 april) in het teken van ruimte voor trekvissen, zoals zalm, paling en steur. Op vrijdag 20 april zijn de Haringvlietsluizen geopend voor publiek. Tot 28 oktober laat het Natuurhistorisch Museum Rotterdam met de tentoonstelling ‘Swim, Fish, Swim!’ zien hoe de dynamische deltanatuur terugkeert, met gevolgen voor de kleinste bergbeekjes elders in Europa. Zelf het Haringvliet ontdekken? Op de Zuid-Hollandse eilanden zijn veel mooie fiets- en wandelroutes te vinden. En de steur? Die zwemt al in Rotterdam.

08/04/2018 08:00 AM
Eerste selectie bootvissen prooi voor Louis van Bommel
Afgelopen weekend werd de eerste selectie bootvissen gevist op de boot Estrella vanuit de haven van Scheveningen. Na de eerste dag van de selectie bootvissen staat Louis van Bommel met stip op nummer één. Aan stuurboordkant ving hij maar liefst 85 vissen, gevolgd door Ernest Ripson, Sjaak Verburg en Mark van Wanooij. Aan bakboordzijde eindigden Albert Leeuwis en Toon van Bladel samen op de eerste plaats, voor Marco Mol en Piet Buik. Een goede uitgangspositie om zich te plaatsen voor het Nederlands Kampioenschap.

08/04/2018 08:00 AM
De gesloten tijd: hoe zit het ook alweer?
In het voorjaar hebben sportvissers te maken met twee gesloten periodes: een gesloten tijd voor vissoorten (=directe terugzetplicht) en een gesloten tijd voor bepaalde aassoorten. Met name voor de snoek, snoekbaars en baars geeft dit altijd veel vragen. Hieronder lees je hoe het zit.

05/04/2018 08:00 AM
Update: ontheffing zegenvisserij Klop weer ingetrokken
Op woensdag 4 april is door de NVWA bij visserijbedrijf Klop een controle uitgevoerd. Ter plaatse is vastgesteld dat het visserijbedrijf aan het vissen was met de zegen in water waarvoor het geen toestemming had gekregen. Hierdoor was er sprake van illegale visserij.

05/04/2018 08:00 AM
Aanpak visserij IJsselmeer
De situatie van de visstand op het IJsselmeer is sinds 2012, ondanks alle inspanningen, niet verbeterd. Minister Carola Schouten van LNV moet daarom nu de regie nemen en op zeer korte termijn komen met een duurzame oplossing. Dat zeiden diverse Tweede Kamerleden tijdens het Algemeen Overleg visserij.

04/04/2018 08:00 AM
Voorlopige voorziening afgewezen, beroepsvisser betrapt
De rechtbank van Breda heeft de voorlopige voorziening die Sportvisserij Zuidwest Nederland had aangevraagd afgewezen. Dit betekent dat Visserijbedrijf Klop tot en met 7 april een ontheffing heeft om door te vissen met de zegen. Wat hij tijdens de rechtszaak deed in een gebied waar hij op dat moment niet mocht vissen.

03/04/2018 08:00 AM
Neem jij de uitdaging aan? Youth Challenge 2018
In 2018 bieden de federaties in samenwerking met Sportvisserij Nederland een nieuw concept voor jeugdviswedstrijden aan: de Youth Challenge 2018. Hierbij worden verschillende wedstrijden voor jeugd georganiseerd, verspreid over het land. Vier wedstrijden zijn al zeker, een vijfde is onder voorbehoud. Wil jij meer wedstrijduren maken en jezelf verbeteren? Dan is deze wedstrijdenserie zeker iets voor jou.